0,00
Košík je prázdný

Nastavení barometru

Jak na nastavení barometru? Jak funguje barometr? Co zjistíme z chování barometru?

Barometr je v součastnosti považován za originální designový doplněk moderního bydlení nebo naopak jako retro prvek bydlení stylového. Nejčastěji je na stěnách interiéru vidět dřevěný barometr, výjimkou však nebývá ani skleněný nebo i kovový barometr. Funkce barometru jsou dvě: slouží k měření barometrického tlaku a odhadu vývoje počasí. Nesledujeme jeho absolutní hodnotu, ale většinou jeho tendenci – změny v úseku hodin a  dnů. Pokojový barometr bývá obvykle doplněm vlhkoměrem a kapalinovým teploměrem.

Často nás zákazníci "bombardují" otázkami typu: jak nastavit barometr? Jak funguje barometr nebo co vyčtu z chování barometru? Na to Vám přinášíme odpovědi, ale začneme pěkně po pořádku.

 analogový barometr

Umístění barometru: tlak v místnosti je stejný jako tlak venku. Proto  můžete mechanický barometr v interiéru pověsit na jakékoliv místo, mimo vlhnoucí stěny. Vyvarujte se rovněž umístění v blízkosti tepelného zdroje (kamna, krby, přímotopy apod.).

Nastavení barometru: analogový barometr ukazuje tlak vzduchu v závislosti na nadmořské výšce. Vzhledem k tomu, že jsou nástěnné barometry používány v různých nadmořských výškách, je pro vzájemné porovnání využívána  hodnota tlaku redukovaná na hladinu moře. Má hodnotu 1013,25 hPa (normální atmosférický tlak). Nástěnný barometr nastavte podle nadmořské výšky vašeho bydliště. Nejpřesnější způsob jak nastavit barometr, je nastavení tlaku vzduchu dle nejbližší profesionální meteostanice Českého hydrometeorologického ústavu http://portal.chmi.cz/aktualni-situace/aktualni-stav-pocasi/ceska-republika/souhrnny-prehled Nastavte ručičku na zjištěnou hodnotu otočením regulačního šroubu (umístěn buď čelně nebo na zadní straně barometru)

Odečítání hodnoty tlaku vzduchu:  pokud si nastavíte stavěcí ručku barometru do zákrytu s aktuální hodnotou, budete mít ulehčený monitoring tendence změny tlaku vzduchu. Při každém odečítání poťukejte zlehka na sklíčko barometru.

Barometr a jeho chování:

- pomalé a trvalé stoupání tlaku vzduchu znamená očekávané zlepšení počasí, pomalé klesání tlaku vzduchu znamená očekávané zhoršení počasí.

- rychlé a nečekané změny tlaku ukazují na proměnlivé počasí s přeháňkami, nárazovými větry a střídavou oblačností.

- v létním období rychlý pokles tlaku vzduchu při vysokých teplotách předznamenává bouřku.

- v zimním období signalizuje stoupající tlak vzduchu, zmírnění mrazů s  možností tání.

- tlak vzduchu vyšší než 1020 hPa ohlašuje suché, klidné počasí.V létě je převážně teplo a jasno, v zimním období převládá jasné a mrazivé počasí. Při zvýšené vlhkosti vzduchu a západním větru počítejte s dešti a mlhou, obzvláště v zimních měsících.

- tlak vzduchu nižší než než 1000 hPa oznamuje vydatné srážky a vysokou oblačnost. Při velmi hlubokém poklesu tlaku vzduchu pod 1000 hPa hrozí silné bouřky, vítr nebo vichřice.

Nakupujte u odborníků, v našem hodinářství najdete širokou škálu barometrů, vyberte si také i Vy.

Nastavení barometru - 151344 - nástěnný dřevěný barometr

nástěnný dřevěný barometr

Komentáře k Nastavení barometru

1
20.6.2018 10:04
Artie

Dobrý den, pořídil jsem si barometr pravděpodobně TCM který jsem si již srovnal ale není mi jasný účel zlaté ručičky kterou mohu libovolně nastavovat zepředu... poradíte prosím? Děkuji moc

2
20.6.2018 11:26
Michal

Dobrý den,

nástěnný barometr nastavte dle nadmořské výšky vašeho bydliště. Nejpřesnější způsob jak nastavit barometr, je nastavit tlak vzduchu dle nejbližší profesionální meteostanice Českého hydrometeorologického ústavu. Nastavte ručičku na zjištěnou hodnotu otočením regulačního šroubu (zřejmě ve vašem případě zlatá ručička)
Pěkný den přeje Michal

3
21.7.2018 08:32
Chorche

Prdlajs.Zlata rucicka je k tomu,aby jsi si ji dal tam kde je zrovna ta druha a treba vecer hned poznal jak to bylo rano.Je to druh mechanicke pameti,abys to nemusel mit napsane nebo si to pamatovat.

4
14.10.2019 09:52
Vieta

Ďakujem aj ja konečne sa niekto vyjadril načo je tam ta zlata ručička. Nikde sa to nespomína v ziadnom návode na barometer co som kupila kúpila.

5
19.9.2020 23:26
Lili

Dobrý den,pořídili jsme si analogový barometr, kde na hodinkách tlaku v milibarech je ještě jedna stupnice v mm s rozsahem 710 - 810. Ptám se, co za údaj z této stupnice výčtu? Děkuji.

6
20.4.2021 22:23
Anton

Druhá stupnice na barometru jsou torry. Jsou to větší jednotky. Torry jsou min využívané protože všechno je měřeno v milibarech. Přepočet mezi stupnicemi je koeficient 1,3332. Tzn. Mb : 1,3332= Torry ( 1013,5 : 1,3332 = 760,2 torra ) Torry jsme používali v armádě u dělostřelců meteosprávě pro přípravu prvku střelby.

7
6.7.2021 14:05
Henrich

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať čo znamenajú číslice 67 - 79 na starom ručičkovom barometri, prevdepodobne nemeckej výroby? Neviem sa nikde dopátrať o akú hodnotu ide. Ďakujem.

barometer
9
18.2.2022 15:13
V.H.

To budou desítky mmHg (milimetry rtuťového sloupce)

8
31.7.2021 12:13
Michaela

Dobrý den,
poradí mne prosím nekdo jakou mám dát nadmořskou výšku Praha 10 Třebešín ukazuje se kolem 230 ale na barometru nic takového nemám. Přikládám foto, děkuji moc za radu.
Hezký den,
Michaela

10
25.7.2023 13:19
Luboš

Zdravím, zajímalo by mně jakým způsobem nastavit tento barometr.Podle google je teď u nás tlak 1003hPa. Zajímá mně na čem to naštelovat aby to ukazovalo dobře a jak to potom ,,číst"? Diky za informaci.

11
14.10.2023 12:07
Marian pelichovský

Dobrý den dnes jsem kopil barometr ale nevim jak ho nastavit konkretne tento tip

12
27.11.2023 17:43
Jozef Kňažko

Dobrý deň,na mech.barometre čo znamená a načo sa využíva druhá stupnica v mm.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací