0,00
Košík je prázdný

Jak sestavit hodinový strojek

Rozbité nástěnné hodiny nemusí hned končit v koši. Stačí vyměnit hodinový strojek za nový. Nové strojky do hodin mají výhodu v tom, že jsou lehce a rychle vyměnitelné, bezúdržbové a hlavně cenově dostupné.

Co je třeba vědět? Předně se musíte rozhodnout, jaký hodinový strojek zvolit nebo jakým potřebujete původní nahradit. Je několik druhů quartz strojků.

- hodinový strojek quartz - běžný strojek, má krokový, hlučnější chod. Není vhodný pro lidi s citlivým sluchem nebo tam, kde je vyžadován klid a ticho (ložnice, nemocnice, učebny apod.)
- tichý hodinový strojek - tzv. Sweep, který nevydává takřka zvuk a má plynulý chod
- hodinový strojek DCF – tzv. hodinový strojek řízený signálem, nemusí se seřizovat, je velmi přesný, řízený rádiem

Rozhodující je délka hřídele pro ručičky. Některé typy, zejména keramické nebo skleněné nástěnné hodiny mají větší tloušťku těla hodin, kdyby byly tenčí, tak by praskly. Pro takové hodiny je ideální hodinový strojek s vysokou hřídelí. Proto řádně změřte tloušťku desky hodin - základny. V nabídce máme hodinové strojky s délkou hřídele 6 – 22 mm. Pro

Je potřebné pouvažovat i nad tím, zda potřebujete quartz strojek se závěsem nebo bez závěsu. Některé typy hodin nepotřebují závěs, protože stojí na polici nebo na stole - typicky jde o stolní hodiny. Rovněž některé typy hodin na stěnu mají uchycení již v prolisu na zadní části nástěnných hodin.

Sestavení hodinového strojku:

1. Ze spodní strany dejte na střed kulatou pryžovou podložku (pokud je součástí strojku). Ta má funkci měkkého usazení k základně. Poté přiložte hodinový strojek. Strojek bez gumové podložky osaďte přímo nebo ho k základně fixujte montážním silikonem. Pozor na správný směr vložení strojku do hodin, pokud má závěsné ucho.

2. Nyní z vrchní strany ciferníku vložte na hřídelku nejprve podložku a poté kotvící matici, kterou opatrně dotáhněte klíčem č. 10. Nezapomeňte zkontrolovat, zda se dotahováním nepootočil ze spodní strany samotný strojek na hodiny, případně ho srovnejte do správné pozice.

montáž hodinových ručičekmontáž hodinových ručiček 2

3. Nasaďte hodinovou ručičku, na ní minutovou ručičku a ze shora nacvakněte ručičku sekundovou.

montáž malé hodinové ručičkymontáž velké hodinové ručičky

montáž sekundové ručičky

4. Zkontrolujte z boku, zda se jednotlivé ručičky nepřekrývají – při spuštění by se o sebe zasekly. V případě potřeby hodiny odstrojte a ručičky vyrovnejte. Ručně zkuste posunovat minutovou ručkou ve směru chodu a ověřte, zda se posouvá i ručička hodinová.

Montáž hodinového strojku

5. Zkompletujte nazpět celé hodiny – rámek, sklo apod. Doporučujeme pracovat v jemných gumových nebo bavlněných rukavicích z toho důvodu, aby jste si neohmatali zbytečně ručičky nebo číselník hodin.

Zajišťujeme rovněž prodej hodinových strojků na našich stránkách www.net-hodinky.cz

Jak sestavit hodinový strojek - 373639 - hodinový strojek

hodinový strojek

Komentáře k Jak sestavit hodinový strojek

1
29.3.2020 09:02
Noname

Dobrý den,
vyměnila jsem hodinové ručičky na nástěnných hodinách, když posouvám minutku, jde s ní i hodinová. Ale když hodiny nechám běžet, tak se ručičky ani nepohnou. Jen s každou vteřinou se minutová lehce zachvěje. Ráda bych věděla kde je problém. Děkuju

2
29.3.2020 11:28
Michal

Vyzkoušejte hodinové ručičky znovu rozebrat a opět vložit na hřídelku. Vypadá to, že je máte (hodinové ručičky) moc naražené na sobě

3
21.12.2021 18:50
Josef

Prosím o vaši odpověď .V průběhu roků s různými typy hodin zjistil že u určitých strojků dochází k častější výměně baterii během krátké doby .( Jako invalida nemám fyzické schopnosti ze zdí často sundávat hodiny, měnit baterie a kupovat ne zrovna levné a kvalitní alkalické baterie ) Jak se orientovat v hodinových strojcích při nákupu na e-schopu?
Děkuji předem za odpověď

4
17.9.2023 14:51
Aneta

Dobrý den, mám hodiny Karlsson Peony, které mají strojek Quartz. Chci se prosím poradit, jestli je možné jej vyměnit za strojek Sweep (nebo jakýkoli jiný) s tichým chodem?

5
25.9.2023 21:30
Lokvenc Milan

Chtěl jsem se zeptat mám nástěnné hodiny s obráceným ciferníkem a sháním strojek s obráceným chodem děkuji za podání informace Lokvenc

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací