0,00
Košík je prázdný

Jak vybrat meteostanici

Jak vybrat dobrou meteostanici?

Meteostanice – průvodce při výběru

U domácích meteorologických stanic, je kromě měření teploty a vlhkosti měřena hodnota barometrického tlaku a to absolutního (tj. tlaku v místě měření). Pokud je možno zadat aktuální nadmořskou výšku (tj. v místě, kde se stanice nalézá) přístroj zobrazí hodnotu tlaku přepočtenou na hladinu moře. Naměřené hodnoty tlaku jsou zaznamenávány do paměti a na základě vývoje tlaku se změní příslušná ikona na displeji. Tady ovšem někdy bývá problém. Pokud je počet ikon nižší, např. tři – déšť, polojasno, slunečno – pak i předpověď bude méně přesná, protože při zataženém počasí může stanice ukazovat déšť, nebo polojasno. Pokud je ikon více – pět a více; navíc je polojasno, možnost bouřek, sněžení, námrazy atd. – stanice může přesněji pomocí ikon vyjádřit předpověď počasí.

Jiná situace je u poloprofesionálních meteostanic, kde lze nastavit citlivost změny ikon v závislosti na změně atmosférického tlaku. Ale ať už má meteorologická stanice ikony tři, nebo více důležité je, aby byla výrobcem nastavena tak, aby předvídala počasí co nejlépe. Elektronický obvod stanice vyhodnocuje historii vývoje tlaku – a to nejen zda tlak klesá, je setrvalý, nebo stoupá, ale také rychlost změny. A podle toho zobrazí příslušnou ikonu.

Rozsah měření

U jednotlivých výrobků je uváděn rozsah měření (např. teploty, relativní vlhkosti, atmosférického tlaku). Kromě údaje o rozsahu měření je někdy uváděn doporučený rozsah měření. Je to rozsah, který určil výrobce pro daný výrobek s ohledem např. na životnost baterií, na materiál, ze kterého je vyroben, s ohledem na garantovanou přesnost atd.

U bezdrátových čidel je proto vhodné při nízkých teplotách použít externí čidlo na vodiči (pokud je tato možnost) a vlastní vysílač umístit dovnitř místnosti. Při nízkých teplotách se nejen sníží životnost baterií, ale také, pokud má čidlo displej, čitelnost údajů. Toto je vlastností displejů z tekutých krystalů. Při teplotách obvyklých je displej opět čitelný normálně.

Inovace v předpovědi počasí

Sledování a předpověď počasí vždy bylo jedno z hlavních zájmů lidstva. S vynálezem tlakoměru v 17. století, bylo umožněno předpovídat počasí na základě fyzikálních měření. Sledování vývoje barometrického tlaku umožňuje předpovídat počasí na 24-48 hodin dopředu. Její pravděpodobnost je 70 až 75%.

Současná dostupná technologie používá technické vymoženosti. Celá síť meteorologických informací, družicové snímky a počítač umožňují předpovědi počasí s vysokou pravděpodobností. Vývoj nových technologií umožní stále dokonalejší předpověď. Pro amatérské meteorology asi zůstane pro několik dalších let hlavními přístroji poloprofesionální meteostanice s čidly pro měření teploty, relativní vlhkosti, UV záření, dešťových srážek, rychlosti a směru větru a s možností napojení na počítač pro další zpracování dat a případnou prezentaci na webových stránkách. Tyto stanice jsou prozatím nezastupitelné pro místní měření a předpověď počasí. Jak jednoduché, tak poloprofesionální stanice, které na základě trendu vývoje barometrického tlaku pomocí algoritmu vypočítají předpověď pro oblast v okruhu cca 30 km a zobrazí ji na displeji pomocí 3 až 7 ikon. Anemometry a srážkoměry nezvýší sice pravděpodobnost předpovědi, ale pozorování a měření meteorologických veličin je kompletnější.  V Evropě je v provozu vysílač DCF-77 (Německo) a HBG (Švýcarsko), které kromě signálu pro řízení času také v rámci projektu METEOTIME obsahují také informace o předpovědi počasí. Evropa je rozdělena na devadesát oblastí, které jsou očíslovány. Dvakrát denně jsou data aktualizována. Na trh budou postupně uváděny meteostanice, které mají možnost přijímat tyto informace. Projekt METEOTIME zahrnuje 60 oblastí Evropy s předpověďmi na 4 dny mimi jiné s částečným pokrytím i pro ČR. Ikon pro předpověď je patnáct, dále je zobrazena teplota, směr a maximální rychlost větru a čas východu a západu Slunce pro 250 evropských měst.

Inovace v designu

V poslední době je kladen velký důraz také na estetiku - design samotných meteostanic. Proto také např. americký výrobce Oregon Scientific vsází na neotřelý a dynamický tvar, barevné podsvícení displeje nebo na kombinaci meteostanic s užitečnými funkcemi jakými jsou například: FM radiopřijímač, budík nebo projekce.

Článek uveřejněn se souhlasem pana Romana Gajdy - odborníkem v oblasti meteorologických přístrojů

Jak vybrat meteostanici - 151346 - meteostanice

meteostanice

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací