0,00
Košík je prázdný

Jak vybrat hodinky

Jak vybrat hodinky? Jak na správný výběr hodinek?

Jak vybrat hodinky? Jak na správný výběr hodinek? Odpovídáme vám...

Při výběru hodinek jsou důležitá následující kvalitativní hlediska:

1. materiál pouzdra a řemínku

2. použitý strojek

3. vodotěsnost hodinek

4. sklíčko hodinek

POUZDRA

Titanové pouzdro / řemínek

Titan byl objeven roku 1791 anglickým chemikem Williamem Gregorem. Je to velice pevný, lehký a mimořádně odolný materiál. Nekoroduje, je odolný proti většině kyselin a lze ho doporučit jako antialergický materiál pro zákazníky s citlivou pokožkou. V období studené války byl titan vyráběn pouze v Sovětském svazu a postup při jeho výrobě byl přísně tajný. V součastné době se titan pro své vynikající vlastnosti používá hlavně v leteckém průmyslu při výrobě skeletů kosmických stanic a ochranných štítů kosmických objektů.

Nerezové pouzdro / řemínek

Nerezavějící ocel je velice odolná vůči působení vnějších vlivů. Nekoroduje, je odolná vůči většině kyselin a lze ji doporučit jako antialergický materiál pro zákazníky s citlivou pokožkou. Díky své vysoké trvanlivosti se stává nerezové pouzdro takřka nezničitelné a hodinky mají několikanásobně vyšší životnost proti běžným materiálům. V součastné době se jedná o nejčastěji používaný materiál při výrobě hodinek JVD.

Hliníkové pouzdro

Hliník je mimořádně lehký a značně chemicky odolný kov. Díky své dostupnosti se používá k výrobě levnějších pouzder, především dětských hodinek. Většina takových pouzder je do konečné podoby povrchově galvanicky upravována.

Slitinová pouzdra

Používají se k výrobě ekonomických modelů, především dětských nebo reklamních hodinek, kde je nejdůležitějším hlediskem cena.

STROJEK HODINEK

Strojek Miyota Citizen - Made in Japan

Jedná se o kvalitní japonský strojek, který je velice rozšířený a jakékoli náhradní díly jsou dobře dostupné. Strojek Miyota Citizen je vysoce přesný, skládá se z kovových dílů a je opravitelný - rozebíratelný. Většina hodinářů si s problémem chodu strojku poradí, neboť se zpravidla jedná o drobné závady. Je to spolehlivý a léty prověřený strojek. Výdrž baterie používaných strojků se pohybuje mezi 1-3 lety podle typu strojku. Přesnost chodu je -20/+20 vteřin za měsíc. Při použití automatického či mechanického natahovacího strojku Miyota je tolerována přesnost -20/+40 vteřin za den.

Strojek Ronda Swiss Made

Zlacený celokovový strojek s uložením rotujících dílů mezi kameny dosahuje v provedení SWISS MADE mimořádných užitných vlastností. Délka chodu na jednu baterii dosahuje u jednotlivých modelů 3-10 let a přesnost chodu je -10/+20 vteřin za jeden měsíc. Proti některým plastovým strojkům je Ronda i po mnoha letech bez problému opravitelná.

VODOTĚSNOST

3 ATM - hodinky konstruovány pro nahodilý styk s vodou - mytí rukou, déšť a podobně.

5 ATM - s hodinkami se již můžeme sprchovat a koupat v bazénu. Upozorňujeme, že bez skákání a potápění, protože skok do vody vytváří při nárazu na hladinu tlak několikanásobně vyšší a těsnění hodinek to nemusí vydržet.

10 ATM - hodinky jsou vhodné pro většinu vodních sportů kromě hloubkového potápění. Pokud jsou hodinky opatřeny šroubovací korunkou, je vždy třeba před vstupem do vody zkontrolovat, zda je dotažená. Při povolené korunce hrozí vniknutí vody do strojku.

20 ATM - vysoká odolnost proti vodě, s hodinkami se může majitel bez problému rekreačně potápět. Pokud jsou hodinky opatřeny šroubovací korunkou, je vždy třeba před vstupem do vody zkontrolovat, zda je dotažená. Při povolené korunce hrozí vniknutí vody do strojku.

30 ATM - profesionální vodotěsnost. hodinky je možné použít při potápění s dýchacími přístroji do velkých hloubek. Pokud jsou hodinky opatřeny šroubovací korunkou, je vždy třeba před vstupem do vody zkontrolovat, zda je dotažená. Při povolené korunce hrozí vniknutí vody do strojku.

SKLA

Křemičité tvrzené sklo

Tvrzené sklo má zvýšenou odolnost proti poškrábání a je svým složením podobné tvrzenému sklu v brýlích.

Safírové sklo

Safírové - prakticky nepoškrábatelné sklo je přibližně 4-5krát tvrdší než tvrzené sklo v brýlích. Safír je vlastně korund, který je druhým nejtvrdším materiálem na Mohsově stupnici tvrdosti. Tvrdší je už pouze diamant. Skládá se z krystalizovaného aluminiumoxidu a pro jeho výrobu se používá bauxit. Vyskytuje se v několika barevných odstínech, v praxi ho známe například ze smirkového papíru nebo brusných kotoučů. Při výrobě hodinek se používá jeho bezbarvá varianta.

POVRCHOVÁ ÚDRŽBA HODINEK

Na hodinky Loser s povrchovou úpravou (zlatá, černá, hnědá apod.) používá značka JVD stejně jako většina ostatních značkových výrobců hodinek metodu označenou zkratkami PVD ú IPG ú IPB apod. Ve všech případech se jedná o physical vapour deposition - nanášení povrchové vrstvy založené na fyzikálních principech vakuového odpaření materiálů obsažených v povlaku a jejich nanesení na pouzdro v ochranné atmosvéře - jednoduše řečeno vpravování přímo do povrchu pouzdra. Taková úprava je trvanlivější a odolnější proti oděru, případně vysokým teplotám. Trvanlivost tohoto typu povrchu se počítají řádově na roky, je však třeba počítat s tím, že na exponovaných hranách nastupuje viditelné opotřebení dříve. Rovněž u matových povrchů může být opotřebení běžným užitím nepatrně rychlejší díky specifické struktuře konečného vzhledu.

Publikováno z materiálů firmy JVD Jasněna Vláhová

Jak vybrat hodinky - 151347 - hodinky Loser

hodinky Loser

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací