0,00
Košík je prázdný

Jak a kde umístit rádiem řízené nástěnné hodiny

Jak a kde umístit rádiem řízené nástěnné hodiny: několik tipů

Nástěnné hodiny řízené rádiovým signálem - jinak zvané také DCF hodiny jsou oblíbenými hodinami pro své vlastnosti: přesnost a komfortnost. Strojky hodin se nezrychlují ani nezpomalují a hlavně se hodiny  nemusí ze zdi sundavat a pravidelně přeřizovat např. při změně času.

Hodiny řízené rádiovým signálem se seřizují samy bez manuálního zásahu, fungují s přesností 1 sekundy za cca 2 milióny let. Hodinový strojek reaguje na signál o vlnové délce 77,5 kHz vysílaný z Frankfurtu n. Mohanem v Německu. Kontrola přesnosti se provádí automatizovaně každou noc, kdy je kvalitnější příjem rádiových vln díky atmosférickým podmínkám.

Po vložení baterie se při optimálních podmínkách analogové rádiem řízené hodiny seřídí během několika minut. Pokud se tak nestane, hodiny s DCF se po časové prodlevě (může být  10 - 30 min v závislosti na výrobci) opět rozběhnou a hledají signál do doby než ho najdou. Digitální hodiny řízené rádiovým signálem mají na LCD displeji ikonu věže, která se z počátku nemusí ukázat. Po nějaké chvilce se symbol věže rozbliká (známka hledání signálu). Úspěšný příjem rádiového signálu je potvrzen trvale svítící ikonou věže. V případě, že se nepodaří signál zachytit napoprvé, celý cyklus se opakuje do doby, než je nalezena kompletní časová informace.

Doporučení pro správný chod nástěnných hodin řízených rádiem:

* hodiny umístěte poblíž okna, pokud tak lze

* hodiny pověste na místo s dobrým příjmem, nejlépe směrem k vysílači

* signál v suterénu nebo sklepě může být slabší

Co může rušit příjem rádiového signálu:

- silné železobetonové konstrukce uvnitř budov, kovové rámy

- blízkost hor

- okolí vysokých budov

- těsná blízkost domácích spotřebičů s elektromagnetickým polem (PC, TV, DVD, reproduktory apod.)

- blízkost elektrických zařízení (trafostanice, vedení vysokého napěti, elektrifikované železnice)

- specifické barometrické jevy (silné bouře apod.)

Jedná se o běžné jevy bez následků na chod nástěnných hodin. Příjem signálu se opět obnoví po odstranění příčiny rušení.

Ze zkušeností doporučujeme spolehlivé a prověřené hodiny řízené rádiovým signálem od výrobců: JVD, AMS nebo MPM Quality.

 

 

 

Jak a kde umístit rádiem řízené nástěnné hodiny - 151343 - rádiem řízené hodiny Atlanta

rádiem řízené hodiny Atlanta

Komentáře k Jak a kde umístit rádiem řízené nástěnné hodiny

1
29.6.2018 10:16
Petr S.

Dobrý den koupil jsem si hodinky značky Casio wave ceptor mám je asi dva roky doposud maximální spokojenost až teď mi hodinky dělají že se nehlásí k rádiovému signálu i když zmáčknu knoflík RC! tak nic! nastaví se na 12:00 1.1.2005 nevíte jestli je to porucha hodinek nebo.... díky za odpověď

2
29.6.2018 10:45
Michal

Dobrý den, zkuste hodinky úplně vyresetovat, tzn., že je z nich třeba vytáhnout baterii (pokud jsou hodinky vodotěsné, tak bych doporučoval odborný zásah hodináře). Ve mnoha případech "střeva" naběhnou znovu, něco jako u PC. V případě, že se hodinky nevzpamatují, bude třeba vyhledat odborný servis (určitě bude psáno v záručáku).

3
18.5.2022 08:07
Beránek

Dobrý den,

chci požádat o radu. U ručičkových nástěnných hodin DCF(jejich přesné označení neznám) jsem vyměnil ciferník, musel jsem tak sundat a po výměně opět nasadit ručičky. Hodiny však od této doby nejdou přesně, i když jsem je mnohokrát resetoval a vyndaval a zandaval baterii. Zkusil jsem i znovu sundat a opět nasadit ručičky, změnil jsem také jejich umístění. Vše marné, hodiny se nenastaví na správný čas. Před výměnou ciferníku fungovaly bez problému. Kde se stala chyba? Děkuji za radu.

4
19.5.2022 19:25
Ludmila Nedbálková

Nástěnné hodiny mám od roku 2008 a visí na stejném místě. Vteřinová ručička se občas zastaví mezi 9 - 10. Rozběhne se po vyndání a nasazení baterie. Občas se ručička sama rozběhne po několika hodinách nebo dnech. Baterii mám v pořádku plnou.
Nepomohlo ani jiné umístění.
Poraďte, prosím, jak na ně. Děkuji. Nedbálková L.

5
12.6.2022 20:29
Jirka

Rád bych se zeptal, zda neexistuje nějaký fígl, jak by se seřizovaly hodiny vedle televize. Díky

6
28.10.2022 21:24
Honza

mám nástěné hodiny AMS a jdou o 20 minut ve předu.Poradíte cos nimi.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací