0,00
Košík je prázdný

4 tipy na výlety – hodinářské muzea v ČR

Zajímá Vás historie hodinářského řemesla z Čech a Evropy nebo chcete přijít na kloub tomu, jak fungují kyvadlové hodiny? Neberete nástěnné hodiny jen jako věc, ale i jako kus umění a krásu? V článku uvádíme tipy na výlety do českých hodinářských muzeí.

Muzeum hodin Karlštejn www.muzeumhodin.eu

Muzeum hodin založil pan Miroslav Svoboda. Vše začalo náhodou - původně si zakoupil hodiny pendlovky jen jako interiérový doplněk. V tu dobu se v něm probudila hodinářská a sběratelská vášeň, od které uběhlo více jak 40 let. Koníček přerostl v obrovskou kolekci hodin, proto došlo k přemístění sbírky do zrenovované vilky nazvané Dům hodin. Tady najdete kolekci více jak 1000 exponátů, jedná se o nejobsáhlejší sbírku hodin v ČR. Ta zachycuje vývoj hodinářského řemesla od 16. až 20. století, od renesance po kubismus. Najdete zde hodiny nejen z Čech, ale i z Francie, Anglie, Německa, Švýcarska, Rakousko-Uherska nebo z dalekých krajin: z Japonska, USA nebo Číny.

Uvidíte nástěnné hodiny, pendlovky, stolní nebo podlahové hodiny a věžní stroje různého stáří a zpracování. Poznáte kapesní a náramkové hodinky všech velikostí, přes budíky a časoměrné stroje. Seznámíte se s jednoduchými celodřevěnými mechanismy hodin, ale i zvonkohrami nebo regulátory. Zlatým hřebem expozice je starodávná hodinářská dílna vybavená dobovým nářadím, stroji a hodinářskými pomůckami, bez kterých by se neobešla žádná výroba hodin nebo hodinek.

Muzeum hodin Klášterec nad Ohří www.muzeumhodin-kno.cz

Toto soukromé muzeum se nachází v historické části Klášterce. Bylo založeno v roce 2014 panem Václavem Šimonovským a tato vášeň přešla i na jeho pokračovatele syna Václava ml. Sbírka čítá více jak 250 exponátů vyrobených do roku 1900, které byly sbírány, opravovány a renovovány průběžně dlouhých 70 let. Najdete zde hodiny porcelánové, špindlové, caplové, regulátory, kapesní hodinky a další zajímavé exponáty. Za zmínku stojí unikáty jako např.: vodní hodiny z roku 1685 pocházející z Holandska, regulátory od V. Wilforda z Prahy běžící na jedno natažení jeden a půl roku, astroláb z Kralup nad Vltavou, orchestrion, malý orloj nebo nejstarší vystavovaný exponát z roku 1580 – 1600.

Expozice času Šternberk www.expozicecasu.cz

Expozice pod záštitou zřizovatele - města Šternberk navazuje na tradiční pojem „Šternberk – město hodin“. Do roku 2000 zde byl závod na výrobu tradičních mechanických systémů a hodin Chronotechna a Muzeum hodin v místním hradě. Základem nové expozice se stala sbírka časomíry z Vlastivědného muzea v Olomouci, uložená do té doby v depozitáři. Na doplnění exponáty se podílelo také Národní technické muzeum v Praze. Expozice času má průběh od času vesmírného až k nejpřesnějším atomovým hodinám. Objevíte proces vzniku času a vesmíru, rozdíly kalendářů a času v různých dobách a zemích. Poznáte také vývoj nejstarších hodin nebo principy časomíry. Lákadlem je určitě možnost nakouknout hodinářům „pod pokličku“ v hodinářské dílně. Ve sbírce naleznete modely hodin s netradičním vzhledem, se zvláštním způsobem pohonu nebo regulátorem chodu.

Celá expozice je moderně koncipována s důrazem na scénografické prvky, výtvarné řešení s doplněním o názorné výchovné pomůcky.

Muzeum hodinek Prim – hodinářská expozice v Městském muzeu Nové Město nad Metují www.muzeum-nmnm.cz/index.php/cz/expozice/hodinarska-expozice

Expozice vznikla v Městském muzeu z námětu města a Ing. Libora Hovorky – odborníka, sběratele a patriota hodinek Prim, který je zároveň autorem výstavy a zapůjčitelem exponátů. Expozice sumarizuje komplexní hodinářskou epochu a činnost v Novém Městě nad Metují. Najdete zde více jak 120 exponátů a jde o jedinou stálou výstavu značky Prim v rámci ČR.

Na výstavě tak najdete prototypy prvních náramkových hodinek vyrobených v bývalém Československu – legendární hodinky Spartak, dále luxusní hodinky Prim Diplomat z konce 60. let minulého století nebo např. hodinky pro zdravotní sestry Prim Aeskulap se speciální stupnicí pro měření tepu pacienta. Nejcennějším exponátem a tahounem expozice jsou určitě mechanické hodinky Prim Orlík z roku 1965, kterých bylo vyrobeno pouze 300 ks a jejich historická a sběratelská hodnota přesahuje 100 tisíc Kč. Zajímavostí jsou rovněž nejmenší a největší hodinky Prim, zaevidované v Knize rekordů ČR nebo nejoblíbenější hodinky, které se v tomto městě vyráběly - Prim Sport, které měli na ruce třeba známý mořeplavec Richard Konkolski nebo první Čechoslovák, který zdolal kanál La Manche František Venclovský.

Pokud znáte další výstavu nebo muzeum hodin, dejte nám vědět, rádi se o ní zmíníme.                  redakce www.net-hodinky.cz

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací